شرکت برق منطقه ای آذربایجان
details
پاون گزارش می‌دهد

با امضای موافقت‌نامه‌های راهبردی بین ایران و روسیه و تأکید وزیر نیرو بر آمادگی ایران برای گسترش همکاری در صنعت آب و برق، فرصتی جدید برای تعمیق روابط اقتصادی و توسعه پروژه‌های مشترک فراهم شده است، فرصتی که انتظار می‌رود در سایه پشتیبانی‌های قانونی به تحولی قابل توجه در صنعت آب و برق ایران منجر شود.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، ایران، به‌عنوان کشوری با ظرفیت‌های فنی و مهندسی بالا در صنعت برق و نیاز مبرم به سرمایه‌گذاری خارجی در زیرساخت‌های برق و آب، می‌تواند به مقصدی جذاب برای سرمایه‌گذاران روس و سایر کشور‌های متقاضی تبدیل شود.
این ظرفیت‌ها و نیاز‌ها، زمینه‌ساز همکاری‌های دوطرفه در بخش‌هایی چون انرژی‌های تجدیدپذیر، انتقال فناوری و تولید تجهیزات پیشرفته شده است.
صنعت آب و برق ایران به دلایلی چند، فرصت‌های سرمایه‌گذاری منحصربفردی را برای شرکت‌های خارجی به‌ویژه روسیه فراهم کرده است که در ادامه و به اختصار مورد اشاره قرار می‌گیرد.
مستند به قوانین بالادستی از جمله قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق و برنامه هفتم توسعه در ایران، دولت تنها متعهد به تأمین بخشی از نیاز‌های جامعه به برق است و مازاد نیاز مصرف‌کنندگان باید از بازار آزد تأمین شود.
این یعنی ظرفیت‌های گسترده دیگری وجود دارد که برای سرمایه‌گذاران بخش خصوصی و سرمایه‌گذاری در صنعت برق در دسترس است و این موضوع، فضای رقابتی سالمی ایجاد کرده است که در آن سرمایه‌گذاران می‌توانند با بهره‌گیری از فرصت‌های طلایی، در حوزه تولید و توزیع برق نقش‌آفرینی کنند.
همچنین ایران، به دلیل موقعیت جغرافیایی استراتژیک خود، شبکه‌های انتقال برق گسترده‌ای به کشور‌های همسایه دارد. این امر امکان صادرات برق به بازار‌های مصرف عمده مانند عراق، ترکیه، افغانستان و حتی کشور‌های حاشیه خلیج فارس را فراهم می‌کند. این ظرفیت صادراتی، سودآوری بالایی را برای سرمایه‌گذاران خارجی به همراه دارد و آن‌ها می‌توانند پس از تولید برق در فضای امن و قابل اطمینان ایران، نسبت به صادرات آن به سایر کشور‌ها از طریق شبکه‌ها و زیرساخت‌های موجود اقدام کنند،
چرا که قوانین حمایتی و مشوق‌های متعدد برای سرمایه‌گذاران خارجی، اطمینان و امنیت بالایی برای فعالیت در بخش آب و برق ایران ایجاد کرده است. این حمایت‌ها شامل معافیت‌های مالیاتی، تضمین بازگشت سرمایه و مشارکت در پروژه‌های بلندمدت است که از جذابیت‌های کلیدی سرمایه‌گذاری در این صنعت محسوب می‌شوند.
در این بین زمینه‌های گسترده‌ای برای توسعه همکاری‌ها میان ایران و روسیه و نیز سایر کشور‌های متقاضی سرمایه‌گذاری در صنعت آب و برق ایران وجود دارد که در ادامه به آن اشاره می‌شود.
در واقع ایران و روسیه، به‌عنوان دو کشور دارای ظرفیت‌های مکمل در صنعت آب و برق می‌توانند در حوزه‌های متعددی همکاری کنند. این همکاری‌ها نه‌تنها در توسعه زیرساخت‌های داخلی ایران، بلکه در تقویت توان رقابتی دو کشور در بازار‌های جهانی مؤثر خواهد بود.

ظرفیت‌های انرژی‌های تجدیدپذیر
ایران با داشتن منابع غنی باد و خورشید و زمین‌های وسیع و ارزان، پتانسیل سرمایه‌گذاری تا ۳۰ هزار مگاوات در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر را فراهم کرده است. روسیه با تجربیات و فناوری‌های پیشرفته در این زمینه، می‌تواند در ساخت نیروگاه‌های خورشیدی و بادی، انتقال فناوری و آموزش نیروی انسانی با ایران همکاری کند.

ساخت و تعمیر توربین‌های گازی و بخاری
در حوزه تولید انرژی، ساخت و تعمیر توربین‌های گازی و بخاری از اولویت‌های ایران است. همکاری با شرکت‌های روسیه که در این زمینه تخصص بالایی دارند، می‌تواند به بهبود کارایی و کاهش هزینه‌های تولید در ایران منجر شود.

ساخت پنل‌های خورشیدی و توسعه فناوری‌های آینده
نیاز روزافزون به انرژی‌های پاک، اهمیت ساخت پنل‌های خورشیدی را دوچندان کرده است. ایران، با ارائه زمین ارزان و بازار داخلی بزرگ و روسیه با توانایی‌های فناوری پیشرفته می‌توانند در این زمینه همکاری استراتژیکی داشته باشند.
این موضوع از آن جهت اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که بدانیم در ایران برنامه‌ریزی گسترده‌ای برای توسعه انرژی‌های نو و تجدیدپذیر صورت گرفته است و به دلیل موضوعاتی مانند ناترازی و محدودیت در تأمین سوخت، آینده بسیار خوبی برای انرژی‌های تجدیدپذیر در ایران وجود دارد.
افزون بر این‌ها ایران و روسیه می‌توانند با سرمایه‌گذاری مشترک در دیگر حوزه‌های صنعت برق مانند الکترونیک قدرت و میکروالکترونیک، پیشرفت‌های قابل‌توجهی در تولید تجهیزات پیشرفته و فناوری‌های نوین به دست آورند.
سیستم‌های پیشرفته ذخیره‌سازی باتری اعم از شیمیایی و تلمبه‌ای، از دیگر زمینه‌های همکاری میان دو کشور است، چرا که این فناوری‌ها، نقش مهمی در پایداری شبکه‌های برق دارند و می‌توانند به‌عنوان یکی از اولویت‌های همکاری‌های ایران و روسیه مطرح شوند.
همچنین باتوجه به اهمیت کنترل مصرف برق، توسعه سیستم‌های هوشمند برای مدیریت مصرف برق و بهره‌وری انرژی، نیاز حیاتی ایران در سال‌های اخیر بوده است. روسیه با تجربیات خود در هوشمندسازی شبکه‌های برق، می‌تواند نقش مؤثری در این حوزه ایفا کند.
در کنار این موارد می‌توان به امکان تبادل برق میان ایران و روسیه به عنوان دو کشور تولیدکننده بزرگ برق اشاره کرد، به ویژه به این دلیل که فصل اوج مصرف برق در ایران و روسیه متفاوت است و به عنوان نمونه در فصل گرم سال که شاهد افزایش فزاینده تقاضای مصرف برق در ایران هستیم، میزان تقاضای مصرف برق روسیه به حداقل می‌رسد.
مستند به این گزارش ایران و روسیه همچنین می‌توانند در صنعت آب نیز همکاری‌های گسترده‌ای داشته باشند چرا که ایران، به دلیل قرار گرفتن در منطقه‌ای خشک و نیمه‌خشک، نیازمند استفاده بهینه از منابع آب موجود و توسعه فناوری‌های نوین در حوزه آب است.
به طور مشخص همکاری‌های ایران و روسیه می‌تواند در زمینه‌های تولید آب از منابع شور و لب‌شور و شیرین‌سازی آب توسعه یابد.
روسیه، با در اختیار داشتن فناوری‌های پیشرفته در زمینه نمک‌زدایی، می‌تواند به ایران در تولید آب شیرین از منابع شور و لب‌شور کمک کند. این همکاری، نه تنها نیاز‌های داخلی ایران را برطرف می‌کند، بلکه ظرفیت صادرات آب شیرین به کشور‌های منطقه را نیز افزایش می‌دهد.
ساخت و توسعه تجهیزات شیرین‌سازی آب، از دیگر حوزه‌هایی است که ایران آماده همکاری با روسیه در آن است. انتقال فناوری‌های مدرن شیرین‌سازی و اجرای پروژه‌های مشترک، می‌تواند نیاز‌های حیاتی ایران را پاسخ دهد.
این گزارش حاکی است با توجه به ظرفیت‌های گسترده ایران در صنعت آب و برق و نیاز مبرم ایران به جذب سرمایه‌گذاری خارجی، زمینه‌های همکاری با روسیه از جذابیت و اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. از سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر گرفته تا توسعه فناوری‌های پیشرفته در مدیریت شبکه‌های برق و تولید آب، فرصت‌های بی‌شماری برای همکاری‌های دوطرفه وجود دارد. این همکاری‌ها می‌تواند نه‌تنها به تقویت اقتصاد دو کشور کمک کند، بلکه به ارتقای امنیت انرژی و پایداری محیط‌زیست منطقه‌ای نیز منجر شود.
 
 


تاریخ انتشار / بروز رسانی1403/10/30   تعداد بازدید 34     https://azrec.co.ir/blog/u/94446  
  • برچسب ها:
  • برچسبی برای این صفحه ثبت نشده است
0 رای --- ( 0 )
آدرس صفحه

ارسال نظر

افراد کمتوانافراد کمتوان
کنتراستکنتراست
افزایش اندازهافزایش اندازه
کاهش اندازهکاهش اندازه

پسزمینه قرمزپسزمینه قرمز
پسزمینه سبزپسزمینه سبز
پسزمینه پیشفرضپسزمینه پیشفرض